Setmanari d'informació local - 138 anys

La PxL posa en marxa una nova campanya de conscienciació lingüística

17941

La Plataforma per la Llengua posa en marxa una nova campanya de conscienciació lingüística. Aquest cop, el nucli de la campanya som nosaltres mateixos, les persones que parlem el català. A partir de set qüestions, volen analitzar quin grau de compromís lingüístic prenem davant de determinades situacions en què, sovint, podem canviar de llengua en detriment de l'ús del català. «Fes el test, posa't a prova i entra en el sorteig d'un llibre digital!», promociona l'ONG del català.

«Hi ha un ventall molt ampli de petites accions que podem fer per a defensar activament la nostra llengua en nombrosos espais en què no és present. Molt sovint, som els catalanoparlants mateixos els qui renunciem a l'ús de la llengua per estigmes i idees preconcebudes que no beneficien la promoció i la normalització del català», explica la Plataforma per la Llengua.

A més, han volgut fer referència al règim lingüístic espanyol: «A causa d'aquest, molta gent ha assumit que el bilingüisme social per a tothom és una situació estable i de normalitat. La sociolingüística avisa que això no és així i que el bilingüisme social generalitzat és una etapa del procés de substitució d'una llengua per una altra. Una cosa és el plurilingüisme, i una altra és imposar el bilingüisme per a justificar la subordinació lingüística dels catalanoparlants. El plurilingüisme és cultura; el bilingüisme forçós, no».

Per aquest motiu, des de la Plataforma per la Llengua, demanen a tots els parlants de català prendre una actitud lingüística compromesa i utilitzar sempre la llengua. A més, remarquen com a molt important que es denunciïn aquelles situacions en les que se'ns nega el dret a usar-la o en les quals tenim la sensació que se'ns tracta de manera diferent pel fet de fer servir el català. En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua disposa d'un servei de queixes lingüístiques des del qual assessoren i donen suport a persones que hagin pogut patir algun tipus de discriminació lingüística.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.