Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten la web dels 'Pol·linitzadors de les Illes Balears'

17001
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El director general d'Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, ha presentat aquest dijous la pàgina web dels 'Pol·linitzadors de les Illes Balears' (http://polinib.info/) on es dóna a conèixer la diversitat de pol·linitzadors que visiten les flors de les nostres illes i es mostra la seva importància i les seves principals amenaces tant en el medi natural com en l'agricultura.

Durant l'acte també s'ha presentat el primer pòster divulgatiu dedicat al coneixement de les abelles de les Balears. Es tracta de dos recursos científics que poden resultar molt útils, no solament per a científics interessats en el tema de la pol·linització, sinó també per al professorat de primària i secundària.

Aquest projecte de divulgació científica conté una important base de dades amb prop de 8.000 interaccions entre més de 500 espècies d’insectes i més de 200 de plantes. A més, ofereix una important galeria d’imatges amb 300 fotografies d’alta qualitat d’interaccions insecte-flor. Devora cada imatge s’hi indica el nom científic, juntament amb un petit mapa de distribució orientatiu.

D'aquesta manera, les persones interessades poden cercar quins són els principals pol·linitzadors d’una espècie de planta en concret així com quines són les plantes que pol·linitza una espècie d’abella, mosca o papallona, per exemple.

La web polinib.info pretén ser un projecte col·laboratiu on el públic pugui aportar coneixement enviant fotografies d’interaccions insecte-flor que vegin en el camp, les quals posteriorment seran publicades amb la identificació de les espècies i el nom de l’autor de la fotografia.

En el cas del pòster s'hi representen 66 espècies d'insectes pol·linitzadors, dels quals uns pocs són endèmics, alguns molt comuns i d’altres més rars. Tal vegada una de les espècies que la gent reconeix i recorda amb més facilitat és l’abella de la mel, emperò no només viu aquesta espècie d’abella a les nostres illes, si no que pertany a una extensa família anomenada tècnicament Apidae, que inclou a un centenar d’espècies diferents.

Aquest projecte de divulgació científica és el resultat d’una Acció Especial finançada per la Direcció General de Recerca i Innovació del Govern i ha estat possible gràcies a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) i del seu Laboratori d’ecologia terrestre i Grup de Recerca en Canvi Global. Concretament, ha comptat amb la participació d'Anna Travesset (coordinadora del projecte), Cristina Tur, Amparo Lázaro i Miguel Angel González-Estevez, la col·laboració de l'il·lustrador Xavier Canyelles i dels entomòlegs David Baldock i Nick Owens.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.