Setmanari d'informació local - 138 anys

La Llei d’avaluació d’impacte ambiental exigirà una anàlisi de la capacitat de càrrega dels plans urbanístics

16973

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca exposa al públic una modificació de la Llei d’avaluació d’impacte ambiental que inclou l’obligació d’avaluar la capacitat de càrrega de la zona afectada en les revisions dels plans urbanístics o territorials. Es tracta d’un concepte limitatiu del creixement a partir de l’aptitud que té cada territori per suportar la intensitat d’usos actual, i la que s’hi preveu, sense provocar un procés de deteriorament ambiental, social, cultural o de qualitat de l’experiència turística, així com la capacitat suficient dels serveis i les infraestructures ambientals.

També s’introdueix un nou informe imprescindible en l’avaluació ambiental: el d’impacte paisatgístic per part dels consells insulars. D’aquesta manera, s’insisteix en la rellevància del paper que juga el paisatge a les Illes Balears.

D’altra banda, es precisa l’abast de l’informe determinant de l’administració hidràulica, que haurà de tenir en compte la disponibilitat d’aigua potable, en quantitat, qualitat i suficiència, i la capacitat de la xarxa de sanejament i depuració, en relació amb la capacitat de població que prevegin les actuacions d’urbanització que s’hi proposin. Precisament en aquest tipus de projectes s’haurà de demanar també un informe a les administracions competents en residus i en matèria de canvi climàtic.
Així mateix, la Llei obligarà l’Estat a avaluar ambientalment els seus projectes a les Illes Balears si estan inclosos en els annexos de la llei autonòmica, per evitar que el nivell d’exigència sigui major per a l’administració local, insular o autonòmica que per a l’administració estatal.
L’anunci d’informació pública de l’Avantprojecte de llei surt publicat avui al Butlletí Oficial de les Illes Balears per un període de quinze dies durant els quals es podran fer al·legacions al text. La modificació es fa necessària per adaptar la Llei a l’entrada en vigor de la Directiva europea 2014/52/UE, el maig de 2017, sense que l’Estat hagi procedit a la seva transposició, i per l’anulació de tres articles per part del Tribunal Constitucional.

L’Avantprojecte de llei incorpora una previsió de la Directiva esmentada per evitar conflictes en la tramitació quan l’òrgan ambiental és, alhora, òrgan substantiu, circumstància que es dona a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) en matèria d’autoritzacions ambientals integrades, i avança en la integració de tràmits en un sol procediment, en concret, en l’anàlisi de riscs.
D’altra banda, s’insisteix en l’objectiu d’evitar el tràmit a modificacions de plans que no tenguin repercussions ambientals, com ara els que no permetin l’execució de més projectes que els plans que substitueixen, i es reivindica la rellevància de la consulta ambiental a la CMAIB en el cas de projectes estatals que s’hagin d’executar a la comunitat autònoma, com és el cas de les prospeccions petrolieres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.