Setmanari d'informació local - 138 anys

Sus al servei de radioteràpia oncològica de Menorca

16039
Armengol ha visitat les instal·lacions de l'Hospital Mateu Orfila de Menorca. | CAIB

Els pacients oncològics de Menorca ja podran ser atesos en millors condicions. La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat aquest dissabte les instal·lacions del nou Servei de Radioteràpia Oncològica a l'Hospital Mateu Orfila de Menorca, que aquest pròxim dilluns ja entren en funcionament.

Segons el Govern, es tracta d'una «important fita per a la sanitat pública de Menorca», atès que, amb la posada en marxa d'aquest servei, s'evitaran devers 1.200 trasllats del centenar de pacients que fins ara havien de desplaçar-se a Mallorca per rebre tractament, d'un o dos mesos de durada, en sessions de deu minuts diaris. Això significa que s'evitaran el 20 per cent del total de desplaçaments de pacients de Menorca a Mallorca i a la península.

L'obertura de la nova unitat, per tant, tendrà un impacte molt beneficiós en la qualitat de vida tant dels mateixos pacients com també dels seus familiars. Cal recordar, a més, que els tractaments relacionats amb les malalties oncològiques suposen un dels motius principals de desplaçament de pacients de Menorca a l'Hospital Universitari Son Espases.

La nova unitat ocupa una superfície de 482 m2 distribuïts en dues sales d'espera per als pacients; dues consultes; dos despatxos de física; una sala per al TAC Siemens Somaton; un control d'operadores; un búnquer per a l'accelerador lineal d'electrons Varian Clinac iX; i un magatzem, a més de les zones per al personal.

L'equip del nou servei de radioteràpia oncològica està format per:

- Una metgessa especialista en radioteràpia oncològica
- Una física especialista en radiofísica hospitalària
- Dos tècnics de radioteràpia
- Un tècnic de radioteràpia i radiodiagnòstic
- Una infermera

Els pacients seran atesos a la consulta de la metgessa de radioteràpia oncològica i, posteriorment, se sotmetran a un TAC amb l'objectiu de poder delimitar la zona a tractar a fi de planificar la radioteràpia de manera que afecti «el més mínim possible els teixits i òrgans sans que envolten el tumor». A partir d'aquí, el pacient iniciarà el tractament de radioteràpia, que, en la majoria dels casos, té una durada d'entre 4 i 8 setmanes quan té finalitats curatives i que és d'entre 1 i 10 sessions en els casos de tractaments pal·liatius. S'administren diàriament, de dilluns a divendres, i les sessions duren 10 minuts.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.