Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten una nova proposta per elegir senadors autonòmics «més justa, coherent i vinculada al territori»

15309

En el marc de la ponència que pretén modificar el reglament del Parlament a la qual s'ha estat fent feina els darrers dos anys, Més per Menorca i MÉS per Mallorca han fet una proposta conjunta en relació a l'article 189 que fa referència l'elecció de senadors autonòmics.

Les dues formacions polítiques han presentat una fórmula «més justa per a tots els grups parlamentaris», ha assenyalat la diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar qui ha recordat que el reglament actualment no diu exactament com s'han d'elegir els senadors, només que han d'obeir amb criteris de proporcionalitat tal com estableix l'Estatut. Fins ara s'ha funcionat amb un acord de la Mesa del Parlament. Els grups parlamentaris presenten una proposta de candidats i s'ha de votar conjuntament a la cambra, sense que es pugui fer un vot diferenciat. «És el que va passar en aquesta legislatura que s'havia de votar al senyor Antich i al senyor Bauzá. Això s'hauria de canviar», ha assegurat Campomar.

La proposta de MÉS per Mallorca i Més per Menorca és que es votin igual que els vicepresidents i els secretaris de Mesa, que es du a terme una votació simultània de dos vicepresidents/secretaris i cada diputat només pot posar un nom. I surten elegides les dues persones més votades. Això permet que cada diputat només s'hagi de decantar per una persona, «una fórmula que compleix el criteri de proporcionalitat». «És una modificació molt més justa i que representarà millor, els diferents posicionaments i les diferents sensibilitats dels diputats i diputades i amb més proporcionalitat. El reglament ho hauria de definir no deixar-ho a un acord de Mesa», afirma la diputada ecosobiranista.

Per la seva banda Nel Martí, portaveu de Més per Menorca, explica que la proposta de les dues formacions dóna més llibertat i més coherent. «A la passada votació els nostres grups haurien votat que no al fet que Bauzá fos senador». Alhora, assenyala Martí: «El que volem és modificar el sistema perquè vinculi més al Congrés dels Diputats de les Illes a una Cambra que la constitució l'assigna la funció de representació territorial».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.