Setmanari Sóller

132
anys

Editada l'obra literària i periodística de Miquel Manuel Serra i Pastor

618

Portada i vàries imatges del llibre resultat d'un treball de fi de carrera d'Aina Nigorra Vaquer.

14-03-2017

Un treball de fi de carrera de Llengua i Literatura catalanes realitzada per la sollerica Aina Nigorra Vaquer sobre l’obra periodística i literària de Miquel Manuel Serra Pastor (1903-1980) ha estat publicat ara en forma de llibre per Promomallorca i es presentarà el proper dia 17 de març a Can Prunera.
En aquest treball l’autora recull i analitza els articles publicats per Miquel Manuel Serra en el setmanari ‘Sóller’ entre els anys 1922 i 1972. El treball de Nigorra es fonamenta, segons paraules de l’autora «en la reconstrucció de la seva biografia i ideologia i en l’estudi de la seva obra narrativa i periodística».
Bona part d’aquesta anàlisi s’ha pogut dur a terme -degut a la manca de bibliografia sobre Miquel Manuel Serra, amb aportacions orals dels seus tres fills Pere, Trinitat i Antoni Serra Bauzà. En aquest sentit l’obra inclou un presentació del seu fill primogènit Pere A. Serra, president d’honor del Grup Serra i Fill Il·lustre de Sóller, el qual remarca que en aquest llibre el lector «podrà constatar la visió d’un autor compromès amb la llengua i la cultura catalanes, amb la defensa del paisatge i amb la democràcia». Pere A. Serra en la seva qualitat d’editor ja publicà anys enrere algunes obres del seu pare com Crist i la traducció al català que feu de l’obra de Camilo José Cela La familia de Pascual Duarte.
Per la seva banda el seu altre fill, Antoni Serra, també fa una important aportació a aquest edició. Antoni Serra, destaca en el seu pròleg que Nigorra «recull en el seu treball de forma impecable algunes circumstàncies de la vida social i literària de l’autor d’Agredolç i de Catalinoi (obres de Miquel M. Serra) que configuraren el sentit essencial de la seva personalitat». L’escriptor posa com a exemple «la seva gran amistat amb Andreu Arbona, amb el qual compartia aficions literàries i que va ser el que l’impulsà i el va animar a escriure al ‘Sóller’».
Aina Nigorra ha estructurat el seu treball fent un esbós biogràfic de la família Serra de Sóller i un recorregut per la formació, el tarannà personal i l’activitat professional de Miquel Manuel Serra Pastor. Evidentment on més profundament capbussa és en la seva obra narrativa: narrativa breu -de la qual se n’han publicat varis reculls- destacant també les dificultats que va tenir per poder publicar la seva obra durant la dictadura; narracions en castellà i en català; traduccions; novel·les, etc. El bessó del treball és l’anàlisi de la seva obra en aquest setmanari i la reproducció s’uns 150 articles, així com la relació que va mantenir durant mig segle amb aquesta publicació fundada l’any 1885 per Joan Marquès Arbona.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris