Setmanari Sóller

133
anys

9 d'Octubre: Diada festiva i reivindicativa del País Valencià

690

08-10-2017

El 9 d'octubre és la Diada del País Valencià. És la data en que es rememora l'entrada del rei Jaume I a la ciutat de València. La Diada té una part institucional, (processó cívica, recepció, lliurament de premis...) i també té una part, impulsada per la societat civil, que té un caire clarament reivindicatiu.

La part festiva té a veure amb el fet que aquest dia és commemora el naixement del poble valencià, amb l’entrada a la ciutat de València del rei Jaume I, qui va portar institucions, lleis, llengua i cultura. És per tant un dia de celebració, que fa connectar els valencians del present amb el passat.

El 9 d¡Octubre té un caire reivindicatiu, perquè el 9 d’Octubre és el dia que el poble valencià es mostra unit en la reclamació de les seues necessitats i en la defensa dels seus interessos.

En aquest sentit, Acció Cultural del País Valencià indica que «no podem permetre que el Govern espanyol i Rajoy continuen menystenint-nos i marginant-nos: per què no tenim ja en funcionament el corredor mediterrani? Per què continuem patint un finançament insuficient? Per què el valencià no rep tracte d’igualtat amb l’altra llengua oficial? Hem de reclamar junts al Govern espanyol i a Rajoy respecte per al poble valencià, i als polítics valencians que exercesquen com a tals i que no es dobleguen a les ordres de Madrid».

ACPV ha anunciat que estarà «junt amb el nostre Govern municipal en la processó cívica que durant el matí tindrà lloc al centre de la ciutat de València». Posteriorment, assistirà a la recepció institucional al Palau de la Generalitat.

Ja a l'horabaixa, Acció Cultural del País Valencià dirà 'Sí al valencià' en la manifestació que eixirà a les 18:00 de la plaça de Sant Agustí de València amb aquest lema.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris