Setmanari Sóller

132
anys

GOB: «L'acord de MÉS i PSOE amb el PP per permetre l’aparcament d’Es Trenc és vergonyós»

690

20-03-2017

El Grup Balear d'Ornitologia (GOB) ha comunicat aquest dilluns que la tramitació del projecte de llei del futur parc natural d’Es Trenc i el Salobrar de Campos «passa pel seu moment més fosc». La que, sense dubte, havia de ser una de les fites d’aquesta legislatura pel que fa a la protecció d’espais naturals es veu en aquests moments eclipsada per una «vergonyosa jugada de MÉS i PSOE per permetre, juntament amb el PP, l’aparcament més impactant de l’espai natural».

Recordem que el projecte de llei, aprovat pel Consell de Govern fa dos mesos i després de passar per dos períodes d’exposició pública, planteja per motius ambientals la supressió dels grans aparcaments privats situats a na Tirapel (Es Trenc) i Ses Covetes, i la creació d’aparcaments alternatius a Sa Ràpita, Sa Barralina i vora la salinera, tots a la perifèria de l’espai protegit.

El Govern acordà fa dos mesos eliminar l’aparcament

La regulació dels aparcaments és un dels aspectes més potents de la llei, i ha capitalitzat bona part de la discussió pública. Com era previsible, els propietaris dels actuals aparcaments al·legaren contra la proposta. En resposta, l’informe de la Secretaria General Tècnica de la Conselleria de Medi Ambient assenyala:

«Els aparcaments proposats a l’avantprojecte de llei sotmès a segon termini d’informació pública es varen destriar en base a la idoneïtat per a l’accessibilitat, la disminució de fluxos de circulació dins l’àmbit i a criteris relacionats amb l’existència d’hàbitats prioritaris. D’acord amb l’informe tècnic de data 11 de març de 2016, relatiu a la localització de les zones degradades en l’àmbit del PN d’Es Trenc-Salobrar de Campos, la ubicació actual dels aparcaments es troba en una zona potencial de l’hàbitat d’interès comunitari prioritari 2250-Dunes litorals amb Juniperus spp, i seria necessari restablir les condicions naturals prèvies a les circumstàncies pertorbadores existents».

Concretament pel que fa a l’aparcament de na Tirapel, l’informe assenyala:

«L’explotació d’aquest àmbit com aparcament implica una discontinuitat significativa d’un hàbitat prioritari que cal recuperar; així mateix la seva ubicació genera uns fluxos circulatoris i de vianants que genera una afectació dels hàbitats propers i així ho assenyala l’informe tècnic sobre la localització de zones degradades».

Atenent a aquest i altres informes, la Conselleria de Medi Ambient elevà proposta al Consell de Govern, que aprovà l’avantprojecte de llei el passat 13 de gener de 2017 on s’estableix la supressió de l’aparcament d’Es Trenc i la restauració ambiental de la zona degradada. Però la setmana passada, en el tràmit de presentació d’esmenes parlamentàries, els partits del mateix govern «realitzaren una jugada escandalosa», segons explica el GOB.

Entesa entre MÉS, PSOE i PP per permetre l’aparcament

El passat 15 de març, MÉS-PSOE per una banda i PP per una altra presentaren al Parlament dues esmenes al projecte de llei que plantegen el manteniment de l’aparcament amb una sèrie de condicions: màxim de 400 places, restauració de la part situada dins zona de domini públic, habilitació d’un nou vial per a la sortida, etc. Al final de la notícia s'adjunten els textos íntegres de les dues esmenes.

El GOB explica que sobta veure com «el text de les dues esmenes és pràcticament calcat, lletra per lletra, llevat d’alguns detalls en què, lògicament, l’esmena del PP és encara més permissiva. La coincidència en la redacció evidencia la complicitat de MÉS, PSOE i PP en aquesta iniciativa».

Des de l'entitat ecologista reclamen a MÉS i PSOE «la retirada de l’esmena i el vot en contra a l’esmena bessona que ha presentat el PP». També insten a Podem, com a força parlamentària decisiva per al suport del govern, a «fer valer les seves cartes per evitar que aquesta jugada vergonyosa pugui prosperar».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris